woensdag 23 september 2009

Logboek didactiek

Logboek didactiek

Wanneer 03-09-2009
Waar M 3.09
Wat besproken:
Kennismaking docent: Broekhuizen.
Kennismaking groep doormiddel van beste werken. Inspiratie bronnen van klasgenoten besproken, daarvan geleerd wat goede eigenschappen zijn van docenten. Huiswerk opgekregen, uitzoeken waar de site nvto.nl overgaat, hier een samenvatting van gemaakt voor klasgenoten. (Over stage gepraat)

Wanneer: 10-09-2009
Waar: M 3.09
Wat besproken:
Iedereen in de klas had de week voor de les een nummer gekregen. Alle nummers 1 moesten een site voorbereiden, alle nummers 2 moesten een site voorbereiden enz. Ik was zalf nummer drie en had de site: NVTO.nl. In de les moesten alle zelfde nummers bij elkaar komen om de sites te bespreken en om te kijken of een andere klasgenoot iets anders te weten was gekomen dan jijzelf. Ik had de site zelf er goed uitgepluist dus ik heb iedereen in mijn groepje verteld waar de site precies over ging. Vervolgens zijn er groepjes gemaakt waar alle nummers een keer in voor kwam. Hierdoor ben ik ook veel te weten gekomen over de andere site: VLBV: kleinere vakbond dan NVTO. Maar de site was niet erg enthousiast en niet erg geüpdate.

Cultuurnetwerk.nl is een site waar alles over cultuur te vinden is en waar de definitie Kunst word uitgelegd. Ook zijn er op deze site verschillenden vacatures te vinden in de culturele sector. De site is vergelijkbaar met een startpagina. Op deze site kunnen ook materialen besteld worden. Deze site lijkt me erg nuttig in mijn verdere toekomst als docent beeldende kunst. SLO Leermiddelenplein.nl is een site waar elke vak te vinden is. Van deze site kan lesmateriaal gehaald worden. Deze site ben ik van plan vaak te bezoeken en te gebruiken. Door deze site’s te hebben bekeken heb ik meer materiaal gevonden die mij kunnen helpen met het worden van docent beeldende kunst. Ook ben ik van plan lid te worden van NVTO. De docente heeft uitgelegd wat de verschillende competentie zijn. We hebben de tien minutenlesjes verdeeld. Ik ben aan de beurt op 15-10-2009

Wanneer: 17-09-2009
Waar: M 3.09
Wat besproken:
We zouden deze les de stagebrochure van www.bureau-extern.nl bekijken, maar omdat veel leerlingen problemen hadden met het downloaden van de juiste brochure hebben wij dit niet kunnen doen ( dit gaat de docent voor ons uitprinten ). In plaats daarvan hebben we gediscuseerd over hoe je het beste vragen kan stellen aan de leerlingen. De docent heeft ons uitgelegd dat je de leerlingen het beste kan begroeten aan de deur. Op deze manier maak je, je vertrouwd met de leerlingen. Als je een leerling aanspreekt moet je er voor zorgen dat je oogcontact maakt. En pas weer weg kijkt als je, je standpunt duidelijk heb gemaakt. Als er vragen zijn die je niet kunt beantwoorden moet je deze niet gaan invullen met halve waarheden maar dan zeg je eerlijk dat je hier op terug gaat komen en het opgaat zoeken. Ook denk ik dat je in bepaalde situaties de leerling moet laten opzoeken wat het betekent zodat je samen tot het goede antwoord kan komen. In deze les hebben we besproken welk onderwerp iedere student voor zijn lesje gaat voorbereiden. Ik heb gekozen voor clair-obscur. Voor volgenden week moet ik de globaal de onderwerpen kleur, gulden snede, licht, symbolisme en impressionisme weten zodat ik goed voorbereid naar de 10 minuten lesjes ga. De docent heeft ons in de mediatheek laten zien waar we de boeken: Hard op kijken, beeldende begrippen, Toolbox van Arti en kunstbegrip ZOK4 kunnen vinden. Van deze boeken moet ik de 3 methodes vergelijken. Dit moet gebeuren voor 24-09-2009. Ik ben van plan om op 23-10-2009 naar de mediatheek te gaan en deze drie methodes met elkaar te vergelijken. We hebben een evaluatieformulier gekregen zodat we weten waarop we worden beoordeeld als we een lesje gaan geven.