dinsdag 27 oktober 2009

uitwerking site's

www.NVTO.nl


Deze site heb ik zelf moeten uitzoeken.

NVTO = Nederlandse Vereniging voor de Beeldende Vorming.
Nvto is een vereniging dat pleit voor:

1. Omgaan met beeldend op alle niveaus in het onderwijs.
- In de huidige samenleving zijn beelden veel aanwezig en moet ieder mens hier mee om kunnen gaan. Daarom vinden ze dat er goed omgegaan moet worden met reflectieve en productieve vaardigheden in het beeldende en op alle niveaus.

2. Nieuwe indeling van het beeldend leergebied.
- Nvto wil beeldende vakken indelen in vlakke beelden, ruimtelijke beelden en beweegenden beelden.

3. Permanent onderzoek > Relatie kunst & Leergebied beelden.
- Altijd onderzoek tussen de relatie kunst vormgeving, architectuur en het leergebied.

4. Aandacht > Eigenheid & samenhang van de vakken in de opleidingen.
- NVTO wilt de opleidingen zo inrichten dat docenten de eigenheid en de samenhang van de leergebieden aan bod laten komen.

5. Een doorlopend curriculum voor productief en reflectief onderwijs.
- De NVTO wilt beeldende onderwijs in el;k leerjaar van de onderwijsloopbaan van de leerlingen

6. Aanpassing van beeldende onderwijs aan de leraren opleidingen.
- De NVTO pleit voor versterking van het beeldende onderwijs in de leraren opleiding voor het primaire onderwijs.]

7. Een gestructureerd gekwalificeerd aanbod van nascholing.
- NVTO wilt nascholing voor de leraren in beeldende vakken op alle onderwijs gebieden.

NVTO staat voor:

De belangen van het beeldend onderwijs in Nederland. Voldoende leraren en een goede vorm van beeldend onderwijs. Alle beeldende vakken hebben recht op een goede ondersteuning en een goed vormgegeven examen. Alle niveaus moeten een praktijk examen afleggen. leerlingen moeten kunnen groeien in het beeldenden vak. Voldoende lesuren ( 320 havo). Samen werking tussen de andere vakken.

- NVTO geeft advies aan examens.
- NVTO heeft het blad Kunstzone.
- Organiseert examen evaluaties.
- Organiseert bijeenkomsten & studiedagen.
- Samenwerking met andere kunst vakverenigingen [VLBV samen Kunstzone].
- Veldaanvraag.
- Pabo Actief.
- Vertegenwoordigd Platform van de Vereniging voor voortgezet onderwijs.
- Jaarlijkse leden vergaderingen [ Wat te doen volgend jaar]


NVTO bestaat uit:

NVTO bestaat uit 6 leden. Deze komen 1 keer in de 6 weken bij elkaar. Deze leden zijn:
Leontien Broekhuizen - Voorzitter
Reda Wolthaus – Secetaris.
Gerard Kitslaan – Penningmeester.
Elisabeth van Vreeswijk – Lid.
Michiel Maas – Lid
Willem Bosschaert – Lid

Voor wie/ Aanmelding:
Lidmaatschap bied het blad Kunstzonde en een code tot het leden deel van de site.
Ledendeel > toegang > Martiaal teleblik. Lidmaatschap : € 70,- gepensioneerden € 40 ,-
Studenten € 30,-.
Per kalender jaar, opzegging schriftelijk. * link naar Kunstzone.
In het lidmaatschapdeel is veel te leren door discussies, ideeën, ontwikkelingen en oude docenten. Aanmelden via een aanmeldingsformulier.


Wie is lid: Docenten op alle beeldende vakken. Iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van beeldende onderwijs en veel meer.

Samenwerking: NVTO werkt samen met VLBV = Vereniging van leraren beeldende vakken. Werken samen aan de denktank voor beeldend onderwijs opzetten, samen subsidies aanvragen. Werken aan de belangen van het beeldende kunst onderwijs.

- Discussies beelden onderwijs > kan aan deelgenomen worden.
- Kunstzone

NVTO bied sites voor, onderwijs algemeen. Kunstvakken, onderwijs ideeën, Kunst & cultuur. Andere interessante sites.


www.Cultuurnetwerk.nl

Alles over Cultuur te vinden + definitie kunst uitgelegd. Vacatures -> vergelijkbaar met een startpagina. Kan ook dingen huren, deze worden dan thuisgestuurd. Nieuwe Agenda punten te vinden over Kunstactiviteiten door het hele land. Ook word het nieuwste nieuws over kunst gepubliceerd.

Op de site bevind zich een bibliotheek De collectie omvat meer dan 25.000 titels waaronder: literatuur over kunst-, erfgoed-, media- en literatuureducatie, beleidsdocumentatie, les- en projectmateriaal voor het primair en voortgezet onderwijs, cd's, dvd's, video's en meer dan 200 binnen- en buitenlandse vaktijdschriften.

Lid worden

€34,50 per jaar voor instellingen en scholen en € 20,50 per jaar voor particulieren. Leden van de bibliotheek betalen geen leengeld en krijgen 50% korting op literatuurselecties. Bovendien ontvangen zij vier keer per jaar gratis Zicht op..., een publicatie rondom een steeds wisselend thema met een inleidend artikel, een literatuuroverzicht, websites en adressen.

http://www.slo.nl/ /leermiddelenplein.nl

Elk vak is hier op te vinden. Lesmateriaal te vinden. Tekenopdrachten enz. Interessante site.
Ook op deze site zijn agenda punten te vinden over kunst door het hele land. Het laatste kunstnieuws word ook op deze site gepubliceerd.

SLO-magazines

SLO brengt verschillende magazines uit om de mensen in het veld te informeren over onderwijsontwikkelingen in het algemeen, de producten die SLO vervaardigt en de ondersteuning die SLO scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs kan bieden.

In de linkernavigatie zijn informatie over en downloads van de verschillende magazines te vin

www.VLVB.nl

Kleine vakbond. Zelfde als NVTO alleen niet zo enthousiast de site is al een tijdje niet bijgewerkt.

logboek 2e gedeelte

Wanneer: 24-09-09

Waar: H4
Wat besproken:
Bij deze les was ik er pas vanaf de tweede helft. In deze les hebben * leerling A,leerling B, leerling C en leerling D een lesje van 10 minuten gegeven. Het lesje van leerling A had ik net gemist. Ik heb daarvan nog wel de evaluatie meegemaakt. In deze les heeft de rest van de groep inclusief de docente de leerlingen geëvalueerd die een lesje hadden voorbereid.

De eerste die ik van het begin af aan heb gezien was het lesje van Leerling B. Dit lesje ging over symbolisme. Haar manier van praten en lesgeven is erg aangenaam. Ik heb van haar geleerd dat je gewoon je zelf moet zijn omdat je op deze manier het charmants over komt. Als je een foutje maakt mag je dit best zeggen. Leerling B zetten een erg leuk filmpje op, maar omdat ze daarvoor niks heeft gezegd duurde het even voordat de klas de aandacht voor het filmpje had.

Ik heb hiervan geleerd dat je altijd aan moet geven wat er precies gebeurt en de leerlingen te horen moeten krijgen wat er van hun op dat moment verwacht word. Leerling C was hierna aan de beurt met haar lesje over het impressionisme. Leerling C is een geboren docent. Ze wist genoeg over het onderwerp, waardoor ze er makkelijk over kon vertellen. Ze sprak de klas op een leuke manier aan en zorgde ervoor dat er interactie met haar en de leerlingen was. Ook liet zij de klas vragen beantwoorden en liet ze sommige leerlingen wat op het bord tekenen. Hierdoor blijft de klas erg geïnteresseerd en oplettend. Het lesje van Leerling D ging over lijnperspectief. Ik vond dit lesje niet echt een lesje maar meer een presentatie. Wat ik wel erg leuk vond was dat zij ook doormiddel van het bord leerlingen er op te laten tekenen waardoor de interactie tussen de klas en docent groter werd. Ik vind een goede afsluiting/ samenvatting een belangrijk gedeelte van de les. Ik vind dit omdat alles dan nog een keertje herhaald word, waardoor de leerlingen alles nog een keertje te horen krijgen en daarmee kansen krijgen om vragen te stellen over de opgegeven stof. De docente vroeg na elke lesje hoe de leerling het zelf vond gaan en liet de andere leerlingen een evaluatie formulier in vullen. Ook moesten alle leerlingen twee tops en een tip opschrijven. Deze tips en tops werden dan besproken.

Wanneer:01-10-09
Waar:
Wat besproken:
De docent had voor de hele klas het stageformulier uit geprint. Dit omdat sommige leerlingen het verkeerde had uitgeprint. In deze les hebben we de stagebrochure besproken. We hebben dit gedaan door in groepjes de verschillenden competenties te bespreken en te bekijken of wij zelf docenten kennen die voldeden aan de verschillenden niveaus van elke competentie. Hierdoor heb ik ingezien dat bijna geen enkele leraar aan alle competenties voldoet. Ook heb ik hierdoor ingezien wat ik zelf misschien al een beetje kan en wat ik nog wil en moet leren. Ook hebben we verschillenden mentor zaken besproken.

Wanneer: 05-10-09
Waar: rietveld lyceum
Wat besproken:
Bart en ik zijn samen naar deze school gegaan om te vragen of wij daar stage mogen gaan lopen en welke handelingen wij daarvoor moeten verrichten. Dit is goedgekeurd.